Ontdek de VOC: tentoonstelling Nationaal Archief (27 feb 2017 – 7 jan 2018)

      Reacties uitgeschakeld voor Ontdek de VOC: tentoonstelling Nationaal Archief (27 feb 2017 – 7 jan 2018)

logo VOC Verenigde Oostindische CompagnieHet duurt nog even maar er komt een hele mooie tentoonstelling aan in het Nationaal Archief over één van de boeiendste tijden uit de Nederlandse geschiedenis en de toen heersende handelsgeest die voor welvaart en vooruitgang hebben gezorgd, niet alleen in de toenmalige Nederlandse Republiek maar ook in vele gebieden in de Wereld: De Verenigde Oost-Indische Compagnie VOC.

In het Nationaal Archief zal van 24 februari 2017 t/m 7 januari 2018 een tentoonstelling “Ontdek de VOC” te bezoeken zijn. Dat beloofd een unieke inkijk te geven in de wereld van de de eerste multinational in de wereldgeschiedenis en staat gerand voor succesverhalen maar ook verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

VOC tentoonsteklling archief dodo

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de digitalisering van het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).  Voor het eerst brengt het Nationaal Archief dit bijzondere materiaal samen in een tentoonstelling. Dit beloofd een ontdekkingsreis te worden langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis.  Een belangrijke tekenaar van kaarten in die tijd is Johannes Vingboons (1616/17-1670). De kaarten bieden een unieke kijk in de handelswereld van de 17de eeuw en is een van de mooiste collecties van het Nationaal Archief.

kaarten Johannes VingboonsOm een indruk te krijgen van de omvang van het VOC archief, er wordt in het Nationaal Archief bewaart 1,2 km VOC-archief bewaard. Dat zijn ruim 25 miljoen pagina’s aan informatie vormen voor tientallen landen in Azië en zuidelijk Afrika een belangrijke bron voor hun geschiedenis van de 17e en 18e eeuw.

Een tentoonstelling die veel uniek materiaal zal laten zien en dus alle reden om het alvast in de agenda te zetten.